Praktyczne rozwiązania dla kuchni małych i dużych.
Projektując swoją wymarzoną kuchnię kierujemy się nie tylko panującą modą, ale głównie sferą użytkową. Chcemy, aby w naszej kuchni znalazło się miejsce do gotowania, przechowywania, a często także służyła nam za jadalnię. Poznaj kilka różnych trików na maksymalne wykorzystanie miejsca w przestrzeni kuchennej.
Kuchnia jest sercem każdego domu i to pod względem nie tylko estetycznym, ale i użytkowym. Bez względu na to, czy mamy do zagospodarowania dużą kuchnię czy aneks kuchenny, chcemy by było to miejsce przyjazne dla każdego domownika. Tak naprawdę przy doborze wyposażenia ogranicza nas tylko wyobraźnia, oraz zasobność portfela.
W każdej kuchni znajduje się wiele sprzętów elektrycznych: ekspres do kawy, czajnik, blender itp. Są to nieduże urządzenia, które w razie potrzeby możemy bez problemu schować do szafki lub przestawić w inne miejsce. A jak schować miejsce przyłączenia tego sprzętu do źródła zasilania tak, aby zyskać więcej powierzchni na blacie? Nowoczesne systemy wysuwania gniazdek, ukryte w blatach bądź szafkach sprawdzą się tu znakomicie.
Segregacja odpadów to nie tylko trend, ale od kilku lat wręcz konieczność, z uwagi na ustawę śmieciową. Na rynku znajdziemy wiele różnych pojemników do segregacji śmieci, które idealnie wpasowują się do szafek kuchennych. Najpopularniejsze to te, wstawiane do szuflad.
Ilość możliwości stworzenia ergonomicznej i praktycznej kuchni, przy zastosowaniu różnych systemów w szafkach jest wręcz niepoliczalna. Samodomykające się szuflady bez wystających uchwytów to praktycznie standard w każdym gospodarstwie domowym.
Wybierając szafki do kuchni powinniśmy dokładnie sprawdzić wymiary skrzyń i blatów. Dzięki temu ustrzeżemy się od docinania mebli, które nie mieszczą się obok lodówki czy kilkucentymetrowych szpar przy ścianie.
Drugi rodzaj, który znajdziemy w każdej kuchni to szafki wiszące. Nie wybieramy już raczej dużych i topornych szafek otwieranych do boku. Dużo praktyczniejsze są mniejsze szafki, często w dwóch rzędach aż do samego sufitu i otwierane do góry. Dobrze przy wybraniu wysokich szafek zapatrzyć się w stołek z funkcją małej drabinki – stopnia, aby do nich dosięgać.
Dolne szafki, narożniki i szuflady to królestwo przechowywania garnków, sztućców czy produktów spożywczych. To właśnie w nich umiejscowimy ciężkie przedmioty. Tutaj zastosowanie znajdą szuflady z systemem typu Cargo, czyli takim, który w całej szafce ma prowadnice i szyny. Dzięki temu korzystamy z całej przestrzeni skrzyni.
Miejsce pod zlewem czy tuż pod blatem często było niewykorzystane, a jeśli już to były to szuflady, w których znajdowały się przedmioty z całego mieszkania. Teraz do każdej niskiej szuflady możemy dobrać wymiarowe organizatory, gdzie nie tylko sztućce, ale również inne przedmioty kuchenne znajdą swoje miejsce.
Aby jeszcze bardziej ułatwić sobie kuchenne prace możemy zainstalować oświetlenie LED w szufladach. Nie tylko efektownie wygląda, ale też jest energooszczędne. W ten sam sposób oświetlimy także blaty czy wnętrza szafek.
Różne triki, których zastosowanie nie jest drogie, mogą znacząco ułatwić nam ergonomiczne zaprojektowanie różnych przestrzeni kuchennych. Stawiajmy na jakość wykonania oraz bezpieczeństwo korzystania.